خروج سرمایه از چین تا کجا ادامه مییابد؟
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در سهماهه گذشته سال جاری میلادی، سرمایهگذاران خارجی مقدار بیسابقهای از سرمایه خود را از چین خارج کردند. بر اساس دادههای منتشر شده توسط ادارات دولتی چین، کسری سرمایه گذاری در چین در دوره ماه آوریل تا ژوئن تا حدود ۱۵ میلیارد دلار کاهش یافت. این تنها دومین بار در بیش از ۲۰ سال اخیر است که این رقم منفی میشود. اگر این کاهش تا پایان سال ادامه یابد، اولین خروج خالص سالانه از سال ۱۹۹۰ خواهد بود.
سرمایهگذاری خارجی در چین در سالهای اخیر پس از رسیدن به رکورد ۳۴۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ روندی نزولی داشته است. کندی اقتصاد و تنشهای ژئوپلیتیکی باعث شده تا شرکتهای خارجی میزان سرمایهگذاری خود را در این کشور کاهش دهند.
این کاهش علیرغم تلاشهای فزاینده پکن برای جذب و حفظ سرمایهگذاری خارجی رخ داده است. دولت چین میخواهد نشان دهد که همچنان آغوش این کشور برای کسبوکارهای خارجی گشوده است تا به این وسیله شرکتها فناورانه پیشرفته را جذب کرده و در برابر فشارهای آمریکا و سایر کشورها برای جدا شدن از چین مقاومت کنند.
همچنین سرمایهگذاری مستقیم خارجی جدید در چین در نیمه اول سال جاری میلادی به کمترین میزان از ابتدای همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰ برسد. علت این امر را میتوان در موارد زیر یافت:
۱. چالشهای اقتصادی: رشد اقتصادی چین کند شده، بیکاری افزایش یافته و حباب بازار املاک نموده پیدا کرده و همین امر منجر به خطرات تورم منفی شده است. نرخ بهره پایین در چین در مقابل نرخهای بالا در ایالات متحده، آمریکا را برای سرمایهگذاران جذابتر کرده است.
۲. استراتژی صادرات: چین در تلاش بوده تا مشکلات اقتصادی خود را با افزایش صادرات حل کند، استراتژیای که قبلاً منجر به ظرفیت مازاد و دامپینگ کالاهایی مانند فولاد و پنلهای خورشیدی در بازارهای جهانی شده است. این رویکرد به طور فزایندهای توسط کشورهای دیگر، از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا، که تعرفههایی را اعمال کرده و در نظر دارند تعرفههای پیشگیرانهای بر واردات چینی اعمال کنند، مقاومت میشود.
از سوی دیگر سرمایهگذاری خارجی چین در سایر کشورها رکورد زده است، به طوری که شرکتها در سهماهه دوم سال جاری میلادی ۷۱ میلیارد دلار در خارج از چین سرمایه گذاری کرده اند که بیش از ۸۰ درصد نسبت به ۳۹ میلیارد دلار در همین دوره سال گذشته افزایش یافته است. شرکتهای چینی سرمایه خود را اغلب به پروژههایی مانند کارخانههای خودروهای الکتریکی و باتری اختصاص دادهاند.